Tuesday, 6 October 2015

Resepi Daging Kambing Panggang

Kitorang laki bini memang minat sangat  makan western food ni, Tapi, bukan lah bermaksud tak suka makan masakan kampung..Hey!! makanan kampung pun favourite kitorang tau, nak-nak bila ada ulam-ulaman kan boleh bertambah 2,3 kali ok.


Selalu makan lamb chop kat luar mesti tak bape puas kan. So mari sini kita nak ajar cara perap daging kambing yang paling simple. Yang pasti sedap ok.hehe.


Bahan-bahan :

6 potong daging kambing
6 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 inci halia (ditumbuk halus)
3 sudu sos tiram
3 sudu kicap manis
3 sudu madu
sedikit serbuk blackpepper
sedikit olive oil
garam secukup rasa

Cara-caranya :

-Sediakan bahan perapan : bawang putih, halia, sos tiram, kicap manis, serbuk blackpepper, olive oil dan garam. Gaul rata kesemua bahan.

-Sapukan bahan perapan pada daging kambing

-Perap daging selama 2 jam @ semalaman

-Masak menggunakan oven pada suhu 180 darjah celsius selama 20-30 minit @ sehingga masak

-Jika menggunakan pemanggan ajaib @ seangkatannya, masa diambil hanya 10-15 minit.


Yang penting bila masak sendiri, puas makan dan sehingga menjilat jari.hehehe



Selepas dibiarkan semalaman





Semasa dipanggang




Semasa dipanggang, hampir masak





Siap dihidang :)





xoxo,
riehanvogue





No comments:

Post a Comment