Selalu makan lamb chop kat luar mesti tak bape puas kan. So mari sini kita nak ajar cara perap daging kambing yang paling simple. Yang pasti sedap ok.hehe.
Bahan-bahan :
6 potong daging kambing
6 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 inci halia (ditumbuk halus)
3 sudu sos tiram
3 sudu kicap manis
3 sudu madu
sedikit serbuk blackpepper
sedikit olive oil
garam secukup rasa
Cara-caranya :
-Sediakan bahan perapan : bawang putih, halia, sos tiram, kicap manis, serbuk blackpepper, olive oil dan garam. Gaul rata kesemua bahan.
-Sapukan bahan perapan pada daging kambing
-Perap daging selama 2 jam @ semalaman
-Masak menggunakan oven pada suhu 180 darjah celsius selama 20-30 minit @ sehingga masak
-Jika menggunakan pemanggan ajaib @ seangkatannya, masa diambil hanya 10-15 minit.
Yang penting bila masak sendiri, puas makan dan sehingga menjilat jari.hehehe
Selepas dibiarkan semalaman
Semasa dipanggang
Semasa dipanggang, hampir masak
Siap dihidang :)
xoxo,
riehanvogue
No comments:
Post a Comment