Saturday, 17 October 2015

1st Appointment Dengan Doc Sukhilmi di Senawang

Lepas setahun aku gugur dan tak lekat balik aku tekad nak check kat hospital apa masalah yang aku hadapi.

Asalnya aku memang dah buat appointment dengan doc hamid arshat tapi turn aku bulan 2 tahun depan, so aku decide nak gi jumpe doc lain sebelum tarikh tu sampai, mudah-mudahan Allah permudahkan aku untuk merasa nikmat mengandung dan mempunyai zuriat sendiri secepat mungkin. Amin 

Aku pergi masa hari ke 12 dari mula period, nak check telur. Hehhe..sangat scary bila dengar nak buat tvs iaitu scan melalui bawah. 

Serius Doc Sukhilmi sangat baik oranganya, lembut dan sangat-sangat menyenangkan. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan aku untuk buat tvs, tak sakit langsung.


Gambaran buat tvs


Scan melalui bawah ni lagi clear dari scan kat perut sbb scan ni kita boleh tahu apa yang xnormal pada rahim kita. Alhamdulillah doc kata aku subur, tak ada masalah, lega bila doc kata macam tu. 


Telur di ovari sebelah kiri (warna hitam adalah telur)

Alhamdulillah hasil dari tvs doc kata aku subur dan ada telur yang besar. So doc kata aku tak ada problem. Ovari belah kanan telur dia tak sebesar belah kiri, yes..masa aku pregnant dulu memang telur dari ovari kiri, so maybe telur belah kiri lebih aktif :)

So disebabkan aku tak ada problem doc minta husband untuk buat sperm test, doc kata kalau ok doc suggestkan kitorang buat IUI untuk cepatkan lagi urusan kitorang, kitorang laki bini ok je ;)

Doc pun ada kata lepas buat sperm test dan didapati ok doc akan buat Hsg untuk aku, Hsg ni untuk tengok tiub aku ada tersumbat ke tak, aku ok je sebab aku memang nak anak.

Aku memang suggestkan sesiapa nak buat checkup kat doc Sukhilmi, sebab dia sangat memahami, dia siap doakan aku supaya cepat pregnant so lepas ni tak yah dah buat apa-apa rawatan. Terharu sangat bila dia cakap macam tu, dan aku apa lagi, terus aminkan.hehe..Rawatan kat sini pun sangat berbaloo sebab caj yang dikenakan sangat-sangat murah. 

Alhamdulillah, semoga aku dikurniakan zuriat secepat mungkin.amin


Xoxo,
Riehanvogue
No comments:

Post a Comment