Tuesday, 21 June 2016

Pau Cendawan Bazar Ramadhan Putrajaya

Setelah viral pau cendawan pakcik tu, murah sungguh rezeki pakcik yang jual pau cendawan ni.

Nak jadikan cerita semalam aku pecah rekod beratur 2 jam semata-mata nak makan pau cendawan..gila ok..tak pernah aku beratur selama ni semata-mata nak makan something.hahaha..

Aku beratur dalam pukul 3.15 petang tapi die punya beratur mak datok betul panjang dia...nah gambar aku tunjuk.


Ramai kan...kedai dia bukan terus tu..tapi terus ke kanan tu..wakakak..

Ni pau cendawan yg aku beli..6 terus aku beli.haha..

Bagi aku pau cendawan ni sangat sedap..so tak menyesal lah beratur panjang-panjang.hehe

Korang-korang yang nak rasa pau cendawan beratur lah awal..kalau tak macam aku..huhu..hah esok kan cuti so lepas zohor beratur siap-siap..hehe..

Ok jom tengok gambar-gambar yang aku ambil dari page-page di fb..





Aku nampak diri sendiri berbaju merah sambil sandang handbag tengah beratur.haha..

Ok lah..hehe..sesiapa nak rasa beli cepat-cepat tau sebab puasa dah nak habis tak tahu pakcik tu berniaga kat mana pula lepas ni sebab pakcik tu pun baru muncul di bazar ramadhan.hehe..


Xoxo,

Riehanvogue







Saturday, 19 March 2016

D&C dan Hydrotubation dengan Dr Hamid Arshat

Semalam bersamaan 18/3/16 pada hari ke 9 dari tarikh period aku telah buat d&c dan hyrotubation dengan Dr Hamid Arshat. Perasaan? Fuhh..nervous abes ok.

Aku sampai klinik dalam 820 pagi gitu, staf klinik minta ada di klinik dalam 830 pagi. Aku ingatkan ramai orang tapi nasib menyebelahi aku tak ada orang lagi letak kad kat kaunter.heehe

Selepas sign surat, husband aku pun sign surat, timbang berat bagai aku pun tunggu sementara nama dipanggil untuk buat rawatan. Dalam hati ni jantung laju gila ni..hehe..

Lepas nama kena panggil staf minta aku pergi ke bilik sebelah, kat situ ada katil semua. So sesiapa yang buat operation memang kat situ lah tempatnya. Staf klinik mintak tukar baju hospital dan aku dibantu oleh husband. Memang nervous abes time tu dah rasa macam nak bersalin pula bila pakai baju gitu.

Lepas dah settle semua, aku diminta masuk ke bilik operation..memang lagi nervous ok..masuk2 je aku terus tak nak pandang besi yang tersusun atas tray sebab aku tahu besi tu lah yang akan digunakan doc hamid.hehe..

Aku diminta baring atas katil operation lepas tu aku dicucuk area pergelangan tangan, sakit juga lah sebab 1st time kne cucuk kat situ. Aku tengok doc perempuan tu tepuk2 tangan aku cari urat..sangat nervous ok, dan aku memang tak akan pandang lah masa kena cucuk tu. Tahu2 rasa sakit je. Lepas tu dia ada masuk ubat melalui situ, dia cakap ubat ni sejuk tapi maybe badan aku kebal memang tak rasa apa2.hehe

Tangan kena cucuk

Lepas tu aku terkebil2 pandang cermin atas tu sebab doc perempuan tu cakap tunggu kejap ye prof tak sampai lagi. Perasaan masa tu tak tahu nak cakap macam mana. Seram ok.

Aku ingatkan ubat yang masuk tadi ubat bius, rupanya bukan. Lepas tu doc perempuan tu cakap ok ni kita masukkan ubat bius pula ye, aku pun angguk2 je lah. Then ada lagi sorang staf suruh aku sedut oksigen. Dalam 2x aku sedut aku rasa terus aku pengsan sedangkan masa tu mata aku memang celik ok, yelah dah takut kan memang lah celik kan.

Lepas tu maybe dalam 15minit aku rasa, aku dengar orang panggil nama aku puan Norihan, puan Norihan. Aku terus sedar tengok2 eh dah siap cakap dalam hati. Hehe. Yelah bayang doc Hamid pun aku tak nampak tahu2 dah siap je. Lepas dorang pindahkan aku ke katil, time tu rasa sakit perut macam senggugut. Sakit juga rasanya. Tapi aku tahan je. Tetiba rasa sebak, sedih dan mengalir air mata dengan pengorbanan diri sendiri yang inginkan zuriat sendiri :(

Lepas tu husband naik tengok aku cot cet sekejap then dia turun balik bagi aku rehat.doc pun suruh aku rehat. Tapi rehat baring je tak boleh nak tidur sebab senggugut dan kipas yang betul2 menghala ke muka.hehe. lepas staf alihkan kipas tu baru lega sikit. Berapa minit lepas tu baru perut rasa ok dan selesa maybe kesan lepas buat d&c kan. Selepas selesai semua ada staf bagi minum milo panas, aih rasa sedap sangat milo tu yelah dan berpuasa dari tengah malam kan. Lepas tu siap2 salin baju gi balik bilik sebelah. Lepas tu tunggu balik untuk jumpe doc Hamid.

Doc hamid cakap semua ok.Alhamdulillah Ya Allah. Semoga lepas ni lekat untuk dapat zuriat.amin. Untuk pengetahuan semua D&C ni bukan untuk yang keguguran tau, aku buat pun bukan sebab keguguran. Just untuk clearkan dinding rahim yang ada sisa-sisa period yang tak luruh masa period. Lagipun aku masa gugur tahun lepas pun memang tak buat D&C, so memang bagus buat sekali besarkan saluran pintu rahim. Kalau nak tahu lebih details pasal D&C boleh baca Sini jelas dari blog doc Hamid.

Ok nah aku tunjuk gambar buat D&C macam mana. Hehe. Korang bayangkan je lah macam mana ye. 

Alhamdulillah semua dah settle, doakan aku semoga dapat zuriat secepat mungkin. Amin




Xoxo, 

Riehanvogue





Wednesday, 16 March 2016

PERCUTIAN KE BUKIT TINGGI (COLMAR TROPICALE - BERJAYA HILLS)

Disebabkan aku dah terlalu lama nak pergi ke Bukit tinggi sebab pemandangannya yang cantik akhirnya trrcapai juga hajat nak ke sana.hehe

Aku pergi 2hari1malam je, korang kalau nak pergi balik hari pun tak ada masalah tapi kitorang memang saja nak tidur kat sini, saja tenanglan fikiran tempat orang..hehe..

Kitorang menginap di tempat yang famous dengan bangunan yang cantik ni iaitu Colmar Tropicale, memang cantik sangat ok banguan dia, macam ada kat oversea ok. Kat sini aktiviti memamg terbatas sedikit lah sebab tak ada apa yang korang boleh buat kat sini sebab tu kalau korang ada waktu lapang nak pergi sini balik hari untuk bergambar pun tak ada masalah.

so, jom tengok gambar-gambar kitorang masa ada kat sana..hhehe




Superior room



view dari atas










Japanese Village :)


itu je lah gambar-gambarnya..kalau ada pun tak yah lah tunjuk lagi, cukup lah ni ok.hehhe..

So, kesimpulannya untuk santai-santai untuk tenangkan fikiran elok lah gi sana.hehhe..kalau nak holiday lama-lama bawa family macam kurang seronok sedikit sebab kurang aktiviti, lagi 1 makanan sangat mahal..hhehe..semua tekak omputeh je kalau datang sini.hehe

Kat sini ada persembahan dari org negara China aku rasa, waktu persembahan banyak tapi kitorang tengok sekali je masa tengah hari tu. best juga tau persembahan dorang, nah aku tunjuk gambar, sebenarnya ada video persembahan tapi tak boleh nak upload pula..huhu










ok lah..heheh..daa


xoxo,
Riehanvogue





























Wednesday, 10 February 2016

1st Appointment dengan Dr Hamid Arshat

Hari ni syukur alhamdulillah dapat bertemu dengan Dr Hamid Arshat buat pertama kalinya.

Gerak dari Nilai pukul 8 pagi, takut jem nye pasal gerak lah awal...lupa pula budak sekolah cuti lagi lah..jalan sangat clear. Hehe..sampai2 sana dalam 9.15..tu pun bawa relax2 jer sebab tau Dr Hamid Arshat ade buat operation pagi tu. So sampai2 letak ic laki bini kat kaunter untuk daftar kali pertama. Pembantu klinik bagitau Dr Hamid belum start operation lagi maybe dalam pukul 10, 11 baru dapat jumpa. Hehe..Kitorang tak kisah sangat sebab perut lapar kitorang pun turun b'fast kat mamak bawah.

Lepas b'fast terus naik, selepas daftar dan dinterview oleh pembantu klinik tentang sejarah rawatan laki bini sebelum ni so duduk lah menunggu sementara nama dipanggil. Ada lah dalam 15-20 minit nama aku dipanggil, dalam hati dup dap dup dap nak jumpa Dr Hamid Arshat. Sebelum jumpa Dr Hamid aku kena buat Tvs dulu oleh nurse perempuan dan dipantau oleh Dr Hamid Arshat di screen bilik dia. Aku dengar je suara dia kat bilik sebelah sambil cakap dalam hati macam ada yang tak kena je..huhu

Lepas siap semua aku masuk bilik Dr Hamid Arshat..Dr cakap rahim aku ok, saiz ok, tak ada senget or terbalik ke apa cuma dinding rahim aku tebal Dr cakap. Aku tergamam dengar sebab macam tak tau kenapa jadi macam tu. Dan terus Dr Hamid minta buat D&C untuk clearkan. Aku pun cerita aku lewat 9 hari period dan buat upt negatif, dia cakap dia akan bagi ubat untuk turunkan period sebab memang negatif dr pregnant. Aku dalam hati dedau sebab dengar D&C dan ubat turunkan period..sebab aku just lewat dan semalam pun ada tanda coklat2 keluar..so aku bukan tak period cuma period aku tersekat.

Tp ayat tu aku just cakap dalam hati je.hehehe..lepas buat payment semua dalam hati nak kena tanya kawan-kawan yang buat rawatan dengan Dr Hamid Arshat pasal ubat turun darah (norculut). Sampai je rumah terus whatsapp kat group tanya patut tak makan ubat tu. Dorang kata tak payah sebab dah period then dorang cakap memang dinding rahim tebal sebab darah period tu tak turun lagi....hehehe.omg..moga kes aku ni tak serius..seram plak dengar. So aku pun buat keputusan tak makan ubat tu.huhu

Tapi pasal D&C tu aku rasa kalau Dr tetap suruh buat juga aku redha, sebab Dr kata pernah gugur better buat. Mintak2 lepas D&C aku akan lekat dan bersalin juga tahun ni.amin.


Xoxo,

Riehanvogue




Tuesday, 9 February 2016

Dr Hamid Arshat

Esok adalah 1st appointment aku untuk berjumpa Dr Hamid Arshat setelah 6 bulan buat appointment. Semoga Allah permudahkan urusan aku dan suami esok.

Setelah 3 tahun 2 bulan berkahwin dan masih belum mempunyai zuriat, telah berjumpa pakar dan pakar kata tiada masalah antara kami jadi kami tekad untuk berjumpa Dr Hamid Arshat.

Hati ini meronta-ronta inginkan zuriat sendiri, bila tengok ramai kawan2 yang berlumba-lumba menambah anak, hati kecil ini berkata-kata bila zuriat aku akan tiba. Ya Allah, ampunkan dosa hambamu yang terlalu meminta-minta...

Masuk hari ini aku telah lewat 9 hari period, tapi tanda-tanda aku ingin period telah dapat aku rasakan..tapi aku pelik kenapa aku boleh delay selama ni, tapi bila buat test negatif..fikiran ku melayang, mengharapkan keajaibanmu Ya Allah.

Adakah sebab aku diet atkins period aku jadi tak menentu? Sebab dah 2 cycle period aku jadi 10 hari sejak aku diet. Masuk bulan ke 3 aku delay 9 hari..Hormon aku lari ke?

Apa2 pun esok adalah penentuan, jika ada rezeki insyallah esok Allah tunjukkan dan begitu juga sebaliknya. Dan aku berharap nasib menyebelahiku..amin


Xoxo,

Riehanvogue

Tuesday, 17 November 2015

KRONOLOGI PERJALANAN TTC

Semalam merupakan hari terindah saya(16/11/15), semalam genap 3 tahun saya kahwin..dan semalam juga saya buat HSG..alhamdulillah saya tidak block kiri dan kanan tiub fallopio, senak je rasa tak sakit langsung,memang seram juga bila fikirkan tapi nak anak punya pasal sanggup buat apa saja.

16/10/15 saya ada buat tvs (scan dari bawah).saya buat masa cd 12 ( hari ke 12 dari hari period)..alhamdulillah besar juga telur..doc kata telur besar, dan tiada cyst or fibroid..dan tidak pcos.

27/10/15 husband buat sperm test.alhamdulillah sperm normal..tiada masalah..

Di sini saya just nak cakap perancangan Allah itu hebat, kalau dia kata belum masanya, maknanya belum masanya lagi. Saya pernah pregnant tapi gugur masa 6w..saya pregnant pun selepas genap 2 tahun kawen..lepas tu saya fikir saya bleh pregnant balik sebab orang cakap kalau pernah lekat mesti cepat lekat balik tapi hampa saya tak pregnant juga even dah setahun gugur .

Itu yang saya decide nak pergi pakar..saya pergi klinik pakar wanita sukhilmi di senawang..dalam masa sebulan je trus saya dapat result yang Allah belum nak bagi saya rezeki..doc sendiri bagitau semua dah buat tiada masalah maknanya Allah belum nak bagi lagi..doc suggestkan saya usaha bulan ni, kalau tak pregnant juga next month dia suruh datang ambil ubat subur untuk banyakkn telur lagi dan akan monitor saya sahaja.dan kalau next month tak pregnant juga die suggest iui..saya ready je ape yang doc ckp..nak anak kita kena berkorban segala2nya..

Perancangan Allah paling hebat. insyaallah..semoga ada sinar kebahagian buat saya untuk dapat zuriat.amin


                                         
                                   Xoxo,
                              riehanvogue

Sunday, 1 November 2015

Big Spoon di Berjaya Times Square

Semalam berdating ke  Berjaya Times Square, dah plan dah sebenarnya nak pergi sana sebab nak makan kat Big Spoon. So kitorang terus book wayang kat sana terus layan movie Paranormal Activity, seram dan terkejut-kejut ok..cuma ending dia tak berapa best lah sebab semua mati.kiki..

Ok sambung cerita pasal Big Spoon, kedai dia kecil jer ..hehe..ada lah dalam 7 table so kalau nasib korang tak baik kena lah tunggu, masa kitorang datang tu dah rezeki kitorang ada 1 table yang kosong, sampai-sampai terus kitorang duduk lah kan.hehe.



Menu

Dumpling with special sauce memang sedap giler ok!



jemah tengah lorat nak ambil gambar.haha











harga yang sangat ok. Nora bagi 5 bintang.hehe



xoxo,

riehanvogue