Wednesday 23 September 2015

Rendang Ayam di Hari Raya Aidiladha

Selamat hari raya aidiladha diucapkan kepada semua yang beragama islam. Alhamdulillah masih bernafas kita hari ini kan. Syukur .

Tahun ni tak balik kampung sebab husband kerja. Yelah dah kerja shift balik payah lah nak cuti kan.

Disebabkan husband kerja hari ni dan kita pula tak kerja so dari malam tadi terfikir nak minta dia bawa bekal nasi impit dan rendang ayam. Yelah bukan senang wife dia nak masak pagi-pagi, yelah kerja kan, kalau surirumah insyallah hari-hari boleh bawa bekal..ye tak? Hehe.


Ini jer rendang ayam yang tinggal, yang lain dah bekalkan husband..hehe..alhamdulillah husband cakap sedap siap cakap macam tak cukup je, padahal dah suruh bawak lebih-lebih tapi dia tak nak.. Hah kan dah menyesal, kita pula serba salah.

Senang jer nak nak masak rendang ni, sesiapa yang tak pernah masak pun boleh je buat kalau nak masak sendiri.


Bahan-bahan :

1)Ayam (terpulang nak berapa banyak)
2)serai
3)halia
4)lengkuas
5)bawang putih
6)bawang merah
7)kunyit hidup
8)santan
9)kerisik
11)cili boh
12)cili padi (optional)
10)daun limau purut (optional)
11)daun kunyit (optional)
12) garam dan gula secukup rasa



Mula-mula blend semua bahan no 2 hingga no 12, macam saya suka campur dua-dua cili, tapi depends kalau nak pakai cili boh semata pun boleh, pakai cili padi semata pun boleh. Yang penting sedap dan ikut selera masing-masing.

Lepas tu, tumis semua bahan yang diblend tadi sehingga garing, then masuk ayam, letak air sedikit bagi ayam tu empok.

Bila ayam dah empok, masukkan santan, kacau-kacau sedikit, letak daun limau purut dan daun kunyit yang diracik halus, agak-agak dah sebati masukkan garam dan gula secukup rasa.

Last sekali masukkan kerisik dalam 1-2 sudu..kacau-kacau sedikit lepas tu dah boleh hidang. Siap. Senang kan?




                                                      xoxo,
                                                 Riehanvogue

No comments:

Post a Comment